tiistai 30. heinäkuuta 2013

Vihdoinkin sadetta...

Jaahans, alkaa kuulumaan Suomesta sellaista tietoa, ettei täältä kuulu mitään. No, korjataan tilannetta ja laitetaan vähän vastauksia sekä yksityisesti, että julkisesti. Mitään suurempaa uutta ei loma-Ranskaan kuulu, paitsi, että hukkuneita on tähän mennessä kesää sellaiset reilut 450 henkeä ja lisää tuli Välimereltäkin viime viikonlodena yhdeltä rannalta 8. Ja tarkkana saa oikeasti olla aaltojen kanssa Atlantin rannallakin, sellaista on meno välillä podipoordaillessa ja tyttöjen kanssa ranta-aalloissa sekoillessa. Toki tyttöjen valvonta on tasolla, josta ei tingitä... Mutta "yksinhän" meikä siellä aalloilla killuu sitten laudan kanssa...

Säähän on noin yleisesti ollut todella kuumaa, mutta viime yö meni jo sellaisessa viileässä 27 asteen peruslämmössä sisällä ja ulkona. Tulvaakin vähän oli, kun kellariin juoksi vettä muutaman sentin verran viime viikonlodena. Toisaalta vettä tuli kyllä taivaalta siihen malliin, että olisi kyllä Spydärillakin tulvinut. Mutta täällä ongelma on kuivuminen: Olen ilmoittanut kaikille naapureille, notteivät sulje kellarinovea, että saadaan edes jotenkin ilma kiertämään ja vesi haihtumaan. Omasta kellaritilastamme ei muutamaa pahvilaatikkoa pahempaa päässyt tuhoutumaan, mutta vieläkin kellarin ilma on aika raskasta. Ja, kun ilma on jo valmiiksi vallan kosteata, niin ei se luo kuivumiselle kunnon edellytyksiä.

Kovalevy hajosi Mac Prosta ja jouduin palauttamaan kaikki tiedostot varmuuskopioilta. Käytän edelleen RAIDia ja siinä vielä härskisti koko levypintaa eli kaksi levyä antaa tuplatilan. Peilaaamalla saisi tietysti paremman turvan, mutta nyt kun tilanne on jo siinä pisteessä, että tilankäyttö ylittää sen 500 kikaa, niin paluuta ei ole ilman uusia kovalevyjä. No, en jaksanut ostaa uusia, vaan tein vastaavan RAIDauksen tilalle ja palautin kaiken ulkoiselta asemalta. Eikä muuten Time Machinen palautus mennyt loppuun läpi, vaan aiheutti saman virhetilan, jolloin ei enää käyttis käynnistynyt (ja silti eka kovalevy on SMARTinkin mukaan rikki!): Jouduin siten palauttaan kaikki tiedostot varmuuskopioilta kansiotasolla (ilman yhdenkään viteon tai kuvan häviämistä!). Mutta ottakaa tästä nyt opiksi vain nämä: Käyttäkää RAIDia peilaten ja silti Time Machinea ulkoiselle asemalle! Muuten voi hukka periä ne aivan ihanat viteot ja lasten kuvat. Tarkistakaa myös aika ajoin, että ulkoinen asema toimii! Ja itseasiassa peruskovalevyn hajoaminen on ei ole paha paikka, mutta RAIDatun on. Varsinkin, jos käytät useampaa levyä kasvattamaan tilaa. Sieltä palautus onnistuu vain paikoin. Peilatun levyn pahin ongelma taas on se, että et huomaa ekan levyn hajoamista. Sitten perään hajoaa toinenkin ja silloin alkaa Linux-mountillakin olemaan vaikeuksia löytää ehjiä tiedostoja palautukselle.

Uusia rantoja ollaan pongailtu aika tiheään tahtiin ja myös järvet ollaan otettu mukaan kuvioihin. Järvissä on nimittäin niin paljon hyviä puolia: Ei aaltoja, ei suolaa, ei meduusoita, ei meduusoiden ikävempiä sukulaisia, ei kontrollia joka asiasta, ei ihmisiä tuhottomasti, ei kauheeta kävelyä eikä muutenkaan sellaista meren jännitystä nousuvetineen ja muine vaaroineen. Ja saakuran lämmintä vettä ja vielä hiekkapohja ja tuultakin mukavasti: Lac Hourtin on paikan nimi ja on Ranulandin suurin järvi. Sanoisin, ettei yhtä mukavaa järveä montaa löydy Suomesta. Ei nimittäin mitään vikaa: Ei mutaa, ei ihmisiä, voi purjehtia ja muutenkin täydellinen. Mutta podypoordata ei muuten voi... Muita uusi rantoja on Le Porge, josta muutama iltarantaotoskin... Illalla muuten on ihan kiva mennä rantaan, ihmisiä on vähemmän ja ei ole niin kuuma. Rannat, aurinko ja tunnelma eivät täällä eroa reikasta tai epsanjasta mitenkään, paitsi ettei meri ole Väli ja surffatakin VOI. Miksei ihmeessä suomalaisia näy täällä?

Porgen rantaa ilta-auringossa ja meitin kätsä teltta...
Viimeisenä uutena juttuna mainitsen Bordeaux-pyörän ja uuden 35-kilon lastenistuimen Fannille: Haettiin Bordeaux'n kaupungin ilmaiseksi (=lainaksi) asukkailleen tarjoama pyörä ja siihen maksullinen tarakka ja vaihdettiin lastenistuin siihen. Fannille hankittiin hollantilainen istuin Miian Bilteman Yosemiteen ja nyt liikuu koko perhe kätevästi. Se vaunu osoittaitui liian hankalaksi, mutta pidetään se vielä vaunukäytössä ennen myyntiä. Nyt enää ainut ongelma on Fionan pää: Hää nukahtaa alta aikayksikön ja sitten pää roikkuu joko vasemmalla tai oikealla, mutta todella härskin näköisesti... Suosittelen muuten Fannin lastenistuinta kaikille, jotka haluavat kuljettaa muitankin kuin taaperoikäisiä: Kulkee kouluikäinenkin turvallisesti takana ja hintakin oli kohtuullinen 60 euroa. Voin jopa toimittaa tarvittaessa. Kuvaa ei tule tähän päivitykseen, mutta myöhemmin.

--

Kosteusvauriot ovat Ranulandiassa huomattavasti Suomea yleisempiä ja useimmiten vuokralaisen ei niistä kannata ilmoittaakaan. Mitään ei kuitenkaan tapahdu, vaan odotetaan joko pahempaa tai seuraavaa kertaa. Mutta pumppuautoja oli kyllä alkuviikosta aika paljon liikkeellä... Meilläkin vuotokohdan paikallistin kellarin rappusten puoliväliiin ja siinä seinässä olevaan sellaiseen kolmen sentin reikään!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti