torstai 7. helmikuuta 2013

Bidet'n nousu ja tuho

Ranskalaiset kehittivät bidet'n eli alapesuun tarkoitetun altaan, jossa vaakasuora suihku huuhtelee paikat wc-asioinnin jälkeen. Kyseinen laitos liitettiin täällä viemäriverkkoon jo niinkin aikaisin kuin 1700-luvulla ja se oli peruskalustoa ainakin 1980-luvulle saakka. Jotain kuitenkin tapahtui, kun bidet-altaat alkoivat hävitä pikkuhiljaa remonttien ja uudisrakentamisen yhteydessä 90-luvulle tultaessa. Luultavasti häviämisen taustalla ovat tehokkuusajattelu ja tilansäästö. Ne vanhat tutut tekijät jotka selittävät myös erkkereiden, takkojen ja muiden vastaavien katoamisen, sekä Suomessa, että muualla. Tänä päivänä bidet-altaan näkeminen on selvästi harvinaista ja lähinnä hotelleissa voi sellaiseen törmätä.



Onhan sellainen allas älytön tilanviejä ja kallis investointi, kun putkitukset joudutaan vetämään kahteen kertaan. Ja siihenhän on jo keksitty oivallinen korvaaja eli pohjoismaista tuttu käsisuihku. Mutta sellaiseenpa ei täällä törmää, vaan yleensä vessa on oma koppinsa, jopa ilman käsienpesuallasta. Kädet käydään sitten asioinnin jälkeen pesemässä kylpyhuoneessa. Tosi kätevää. Meillä sentään onneksi on käsienpesuallas samassa tilassa. Ja maaliskuun jälkeen meillä tulee olemaan myös suoraan hanan suuttimeen liitettävä käsisuihku. En nimittäin ajatellut lähteä ehdottamaan putkitöiden teettämistä edes omalla kustannuksella vuokraisännälle. Tai no, olishan se mielenkiintoinen keskustelu ja perusteluinahan voisi käyttää alkuperäisen bidet'n puuttumista. Mutta antaa olla, hankin ja liitän itse.

Mistä tällainen aihe tuli mieleen? Toki keräilen muistivihkoon mieleentulevia topiikkeja, jotta sitten sopivan hetken tullen kirjoitan niistä aiheista. Tässä tapauksessa eiliset twitterin välityksellä pohjolasta kuuluvat kummallisuudet Helsinki-Turku-väliltä antoivat tälle aiheelle mahdollisuuden. Ja samaan syssyyn voin yhtyä Tunna Miloniffin viime vuonna radiohaastattelussa heittämään kommenttiin aiheesta:

Nerokas alapesu vedellä on käytössä edelleen suurimmassa osassa maapalloa. Joskaan ei länsimaissa, joissa suositaan vain pelkkää paperia. Siten voidaan aiheellisesti kysyä, että kumman teet lyödessäsi kätesi koiranjätökseen. Pyyhitkö vain paperilla "puhtaaksi" vai pesetkö kädet?

-n-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti