tiistai 22. tammikuuta 2013

Eka shekki revitty, loput pidetään piilossa

Näinhän se meni, että ekaan shekkilaskuuni törmäsin hikisen SFR-operaattorini kautta. Saakura, että harmittaa, että tuli otettua "box" heiltä, eika vaikka Numerikaapelilta tai Pyikiltä: Olis saatu edes kunnon poksit kunnon rosessorilla!  Mutta menin lankaaan, ja nyt en puhu tuosta lankapuhelimesta, vaan siitä, että täky oli WLAN ilmaiseksi saatavilla lähes missä vaan! Eli silloinhan 500 megan naurettavan alhainen mobiilidatarajanani saisi koska tahansa lisää mahdollisuuksia. No saahan se, varsinkin kotona missä SFR Mobile ja Public kuuluvat hämmentävän hyvin! Mutta niin kuuluu myös meitin boksin langaton verkko, joka on tuossa kahden metrin päässä!

Vielä kun SFR:n vastaavat kuuluisivat terassilla Plaas dö la Komediilla, ja ettei siellä sitten tarttis käyttää käyttää omenakaupan wlania. Tai kunhan kuuluisivat edes siellä missä liikun useimmiten eli lähinnä välillä Place Tourny ja Meriadeckia...  Mutta ei oo näkyny, ei kuulunu.


Mutta munhan piti palata tuohon shekkilaskuun, jonka onnistuin ekan kerran kirjoittamaan ja valmistelemaan laskutukseen: Leikkasin ja liimasin mukaan SFR:n TIB:n ja meitin RIB:in ja sitten meninkin jo hermot. Ennen kirjekuoren sulkemista kirjoitin mukaan vielä meitin shekin, jossa lupasin maksaa laskun. Teki jo mieli tässä vaiheessa kirjoittaa suomeksi shekkiin, että "hankkikaa saa**** netti, en maksa."

Onneksi tuon hikisen järjestelmän kanssa kävi niin, että pakko oli käydä netissä ennen postitoimistoon lähtemistä. Minähän olisin tietysti maksanut postimaksun edellisten postituksesta! Kävi ilmi, etten voinut vaihtaa SFR:n laskutustietoihin suoraveloitusta (ainakaan ennen siitä kertovaa dokumentin lähettämistä postitse SFR:lle Pariisiin!), mutta onneksi olin OIKEUTETTU maksamaan laskuni sinisellä kortilla eli paikallisella pankkikortilla eli CB:lla netin kautta. Eli puhelinlasku maksettu ja toivottavasti seuraava on jo suoraveloituksessa.



Mitä tulee Fannin kouluun, niin sieltä ei kuulu kuin hyvää. Hää PUHUU ja YMMÄRTÄÄ ranskaa. Rehtori kertoi Fannnin osallistuvan toimintaaan, puhuvan ja ymmärtävän täydellisestä ja olevan reipas tyttö., samoin koulun keittäjä ja luokan opettaja. Vertailukohtiakin on, kun samalla luokalla oleva saksalaistyttö puhuu muutaman sanan ranskaa kahden kuukauden jäljiltä luokassa.

Eli kyllä tässä on kohteliaan kiitoksen paikka sekä CDC:n, että HRSK:n suuntaan siitä, että tyttömme OIKEASTI puhuu ja ymmärtää ranskaa! Ja tällä nimenomaan tarkoitetaan sitä pitkää työtä, mikä aloitettiin kolmevuotiaana, eikä sitä yllättävää elämänmuutosta, mikä on Fannin saksalaista luokkatoveria kohdannut. Eikä tässä siis sinänsä vertailla kahden eri elämäntilanteessa olevan lapsen kielitaitoa. Mutta, toki on helpompi jättää tyttö sinne, kun tietää, ettei hää jää yksin ilman yhteistä kieltä kenenkään kanssa ja, että ongelmista voi suoraan kertoa opettajille! Helpottaa se ainakin vanhempia, sen verran tässä on jo tullut saksalaistytön äidin kanssa keskuskeltua.

Toisaalta mitä tämä sama juttu tarkoittaa Fionan suhteen, joka aloittaa torstaina? Vaipat eivät kuitenkaan ole este, koska niitä ei enää päivisin tarvita. Mutta millä kielellä Fionava puhuu ja kertoo pissallemenontarpeestaan? Saksaksi, ranskaksi vai suomeksi vai omalla kielellään... ? Se jää todella nähtäväksi ja siellä kuulemma vessassa käydään porukalla kerran tunnissa ja tarjolla on vieläpä pikkupöntöt!

Tänään muuten jätin Fannin kouluun opettajattaren (Delphine) huomaan ja kuuntelin, kuinka hän alkoi kertomaan repustaan ja kengistäään. Fanni siis todistettavasti pystyy toimimaan täydellisesti ranskalaisessa koulussa ja tämän suhteen rohkaisenkin myös muita vanhempia (CDC&HRSK) uskaltamaan hyödyntämään tätä käsittämättömällä tavalla opittua taitoa enemmän. Matkoilla vaan lapsi puhumaan tai erityisesti Ranskassa jonnekin rantakerhoon (yleensä mickey mouse club) tai vastaaviin, tai tulkaa vaikka meille...

Käännyin kuuntelemaan Fannin puhetta useamman kerran ja hää vaan jatkoi ja jatkoi, joten päätin, että nyt on isukin jatkettava ulos. Mutta toivottavasti pystyn tässä oikeasti kertomaan sen, että tämän saman "koulutuksen" käyneet lapset ovat tarvittaessa valmiita ranskalaiseen kouluun. Ei vaadita mitään muuta, lapset puhuvat ja ymmärtävät ranskaa! Oikeasti. Käsittämätöntä!

-nv-


p.s. Vähän sateista on kyllä ollut tässä, mutta loppuviikoksi odotellaan aurinkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti